In 2018 was `t klaar, ik ben naar m`n leidinggevende gestapt en heb haar gezegd: “ik stop ermee”

Zonder plan. Ik was er echt helemaal klaar mee, na 18 jaar. Uitgeput was ik van druk zijn met belangrijke dingen die er niet toe doen. Van het geen tijd hebben voor echte goede zorg en aandacht. Uitgeput door het geleefd worden door m`n agenda. Na elke werkdag ging ik naar huis zonder een voldaan gevoel, volledig leeg, want al m`n energie had ik in m`n werk gestopt. Keihard werken, maar nooit klaar zijn. De hele dag druk zijn maar niet de juiste dingen hebben gedaan. Naar huis rijden wetende dat je niet die zorg hebt geleverd die je eigenlijk had moeten leveren.

Wat ik merkte toen ik uitgerust was na een paar weken, dat ik meer dan ooit gemotiveerd was om echt iets te betekenen voor mensen met een verstandelijke beperking. Nu ik niet meer geleefd werd kreeg ik weer helder waarom ik ooit in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking was gaan werken. Mijn vuurtje was weer gaan branden, ik had mijn inspiratie terug. Al heel snel zag ik op welke manier ik veel meer van waarde kon zijn. Door weer te doen waar m`n hart lag en waar ik energie van kreeg, kreeg ik een steeds helderder beeld van hoe zorg voor mensen met een verstandelijke beperking eruit kan zien.

Toen ik in deze tijd Heart Math tegen kwam, snapte ik direct dat wat zij doen broodnodig is in de zorg voor mensen met een verstandelijke handicap. “Had ik dit maar eerder geweten”. Ik was direct super enthousiast. Al mijn kennis die ik heb opgedaan in 18 jaar werken met en voor mensen met een verstandelijke beperking heb ik gecombineerd met de technieken van Heart Math en in een training verwerkt. Nu kan ik begeleiders in de gehandicaptenzorg trainen om weer met hun hart te werken, ik laat ze ervaren hoe zorg eruit kan zien als het met volle aandacht gebeurt en hoeveel werkplezier dat kan opleveren. Oprechte aandacht kan weer de basis zijn van zorg. Dat is beter voor de client maar zeker ook voor de zorgverlener. Na een training bij mij hebben ze weer energie over na een werkdag en hebben ze hun werkplezier weer terug gevonden.

Als Orthopedagoog/ GZ psycholoog begeleide ik teams van zorgverleners die met mensen met ernstige verstandelijke beperkingen werkten. En in de loop van de jaren zag ik steeds meer van hun tijd opgaan in computer-, overleg- en plan-werk achter de schermen. Belangrijk werk, tuurlijk, moet zeker ook gebeuren, maar waarom zijn deze zorgverleners in de zorg gaan werken? Niet omdat ze dol zijn op computers en vergaderen, nee omdat ze met hun hele ziel en zaligheid voor anderen willen zorgen. En juist dat stuk, waar iedereen energie van kreeg, werd steeds minder belangrijk leek het wel. De zorg dwaalde steeds meer af van wat ik dacht dat goede zorg was. En ik dwaalde mee af, zittend achter een computerscherm, zonder energie!

Mijn visie op zorg is eigenlijk heel eenvoudig.

Jij bent als begeleider een belangrijk onderdeel van het leven van de persoon met de verstandelijke beperking. Dus is het super belangrijk dat jij met plezier je werk doet. De zorgorganisatie zorgt voor een goede basis, je voelt je gehoord, gezien en gewaardeerd. Als een zorgverlener kan doen waar zij [of hij natuurlijk] goed in is… zorgen voor de ander én ze zorgt goed voor zichzelf dan kunnen er zulke mooie dingen gebeuren. Want als de zorgverlener goed voor zichzelf zorgt kan zij ook veel beter voor de ander zorgen.
Annemiek Grijpma

Als je me zou kennen dan weet je dat ik :

een echt zorghart heb en uit een echte zorgfamilie kom, mijn moeder, tantes en ooms werken ook allemaal in de zorg.

gegrepen ben door de kracht van mensen met een ernstige verstandelijke beperking.

heel graag in m`n tuin werk en dat ik onkruid zie als planten die net niet helemaal op de juiste plek staan. Je snapt dat mijn tuin nogal ‘wild’ is.

graag ‘over de top’ bloemstukken maak, het liefst als er wat te vieren is!

helemaal in m`n element ben als ik een weekend weg ben met vriendinnen.

heb geleerd dat stress een verwoestende uitwerking heeft op mijn energie en dat ik dus goed oplet dat ik tijd neem om te herstellen.

graag kampeer in Frankrijk, maar onze 3 pubers vinden dat echt te ‘vreselijk’ dus grijp ik m`n kans wel weer als ze het huis uit zijn.

m`n bureau soms niet meer terug vind door de stapels boeken en papier. Maar ik weet altijd precies terug te vinden wat ik nodig heb.

dol ben op lezen en dat ‘De boekenapotheek aan de Seine’ m`n lievelingsboek is (tot nu toe).

oh ja, en natuurlijk dat ik heerlijk kan koken.


Wat je verder nog over mij moet weten

Ik wordt dolgelukkig van een zorgverlener die trots op zijn/ haar vak is en die weet wat haar te doen staat en dus ook welke taken daar niet bij horen. Zo`n trotse zorgverlener zie ik de beste zorg bieden aan de mensen met een ernstige verstandelijke beperking en dat maakt dat zij het best mogelijke leven kunnen lijden, waarin hun behoeftes leidend zijn in hun leven. Ik schiet vol van mooie momenten van oprecht contact, waarbij de wereld open gaat voor mensen met ernstige verstandelijke beperkingen. Ik ga graag naar huis na een werkdag met een 'YES' gevoel. Dit was weer een prachtige dag voor én met de cliënten.

Gun jij het jezelf om, net als ik, weer met je hart te werken?


Laten we dan verder kennismaken!


Annemiek Grijpma