Hartcoherentietraining VG
Krachtige technieken voor rust en focus in de zorg
Werken in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking is fantastisch maar kan veel vragen van professionals.
Het is zo belangrijk om ons hart te blijven betrekken bij het zorgen. Dat geeft de energie, inspiratie en veerkracht die nodig is om het vol te houden.
Hartcoherentie is daartoe een eenvoudige en bewezen effectieve methode. Het werken met de biofeedback geeft vele inzichten en maakt die tevens concreet toepasbaar in de praktijk.
Het leert ons om de veiligheid in onszelf weer te hervinden, zodat we ook de cliënt weer veiligheid en geborgenheid kunnen bieden.
Mogelijkheden
De hartcoherentietraining VG is op diverse manieren te volgend:
- Open inschrijving > Voor informatie zie hieronder en voor data zie agenda.
- Training/workshop/lezing op maat > Geheel op maat voor jouw team of organisatie. Naar wens samen te stellen naar jullie behoeften. Het kan variëren van een workshop van een uur tot een complete training in 4 dagdelen. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.
Voor wie?
Deze basistraining is gemaakt voor mensen die werkzaam zijn in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. De training is zeer inspirerend voor eenieder die zichzelf daarbinnen actief en bewust wil leren inzetten als zijn eigen belangrijkste instrument. Voor gedragsdeskundigen, paramedici, leerkrachten, begeleiders en vaktherapeuten geeft het volop handvatten.
Als je leert hoe de stressmechanismes in je lichaam werken en er achter gaat komen wat je kunt doen om hartcoherentie te bereiken, zul je merken dat je echt invloed kunt uitoefenen op je eigen gevoel bij en reactie op stressvolle situaties.
Doel training
Deze training is gericht op stressmanagement en het vergroten van veerkracht. De deelnemers krijgen inzicht in de gevolgen van stress en wat ze daaraan kunnen doen. Met behulp van de Inner Balance Trainer, een app met een bluetooth sensor op de smartphone of tablet zien ze wat emotie doet met hun hartritme en worden ze zich bewust van gedrags- en emotionele patronen die leiden tot energieverlies. De deelnemers leren technieken waarmee ze meer grip krijgen op hun emotionele reacties.
De kern van het programma is dat je veerkracht groter wordt naarmate je meer energie hebt. Met behulp van de aangeboden technieken en de Inner Balance Trainer leren de deelnemers energielekken op te sporen en te dichten, energie op te laden en energie vast te houden.
De opbouw
In deze training wordt eerst en vooral toegewerkt naar het zelf ervaren, doorleven en voorleven van de uitgangspunten van
Hartcoherentie. Want emoties en alertheid zijn besmettelijk en als begeleider heb je enkel met je aanwezigheid al invloed op de mensen om je heen. Verder
leer je in de basistraining hoe deze principes toe te passen zijn in de dagelijkse begeleiding van cliënten.
Het programma, bestaat uit 4 dagdelen. Bij aanvang van het traject ontvangt de deelnemer een gestructureerd en overzichtelijk werkboek.
Deel 1 & 2: In de eerste twee delen van de training wordt duidelijk waar de deelnemers hun energie verspelen en wat daarvan de gevolgen zijn voor hun welbevinden en hun gedrag. Maar ze gaan ook zien wat juist energie geeft en hoe veerkrachtig je dan bent. Met dit inzicht en de technieken kunnen de deelnemers verbeteringen aanbrengen in hun energiemanagement. Ze stellen doelen en leren eenvoudige technieken waarmee ze die doelen ook daadwerkelijk kunnen bereiken.
Deel 3: In derde deel van de training wordt uitgebreid aandacht besteed aan effectief samenwerken, communiceren en de interactie met cliënten.
Deel 4: Tenslotte maken de deelnemers voor zichzelf een persoonlijk actieplan. Dit actieplan zorgt ervoor dat het geleerde goed geborgd wordt in het dagelijks leven van de deelnemers.
Programma
Dagdeel 1; Zelfregulatie:
Theorie over stress, het autonome zenuwstelsel en de rol van het hart.
Hart-brein communicatie.
Uitleg Hartcoherentie en Hartritmevariabiliteit.
Ademhalingsoefeningen en andere coherentie-technieken.
Oefenen met Biofeedback, ‘zelf ervaren’.
Programma
Dagdeel 2; Zelfregulatie:
Theorie over emoties, het emotionele landschap.
De veilige modus en onveilige modus.
‘Doen’ en ‘Zijn’ en de zelfhantering van de zorgprofessional.
Reflectie op ieders eigen emotionele landschap.
Oefenen met Biofeedback, ‘zelf ervaren’.
Programma
Dagdeel 3; Co-regulatie:
Hartcoherentie bij jou als begeleider.
Effect van jouw kalmte op de cliënt.
Neerzetten van een veilig pedagogisch klimaat mbv Hartcoherentie Biofeedback.
Programma
Dagdeel 4; borging:
Terugblik.
Jouw actieplan.
Werken met hartcoherentie in je team.
Gedurende de cursus worden de cursisten geacht dagelijks 10 minuten te oefenen met hartcoherentieoefeningen. Je ontvangt tips en je neemt de tijd om tussen door met biofeedbackapparatuur te oefenen.
Trainingen zijn geheel op maat te maken voor jouw team. Naar de behoeften van jullie team. Prijzen zijn daarom ook op maat.
Deze collega`s volgde al een training:
Ontvang de gratis werkvorm ademtekenen
Met deze werkvorm heb je een hele krachtige maar toch hele simpele oefening in handen om zelf te ervaren of jouw team te laten zien wat de kracht van ademhaling op je eigen spanning kan zijn . In mijn trainingen en workshops is dit altijd een topper, vanwege zijn eenvoud maar nog meer doordat de oefening veel inzicht oplevert bij de deelnemers. Toen een zeer gewaardeerde oud collega me vertelde dat zij als gedragskundige deze oefening veel gebruikt in teams nadat ze zelf een workshop bij me had gevolgd, heb ik besloten om de oefening uit te werken zodat meer ‘collega`s’ `m kunnen gebruiken . Het is een oefening die zeer geschikt is als het thema omgaan met je eigen spanning of herstel na een incident aan de orde is in een teambespreking.
Ik heb de oefening helemaal uitgewerkt als werkvorm, dus je kunt m direct gebruiken. Zelfs het filmpje heb ik toegevoegd en de handout , dus ik maak het je heel makkelijk om aan de slag te gaan met jouw stressbestendigheid of die van je team. Veel succes!!
Wat levert het op?
Aan het eind van de training:
Hebben de deelnemers een helder beeld van de effecten van stress op hun gedrag;
Hebben de deelnemers meer mentale en emotionele flexibiliteit;
Zijn de deelnemers beter in staat om te luisteren;
Zijn de deelnemers meer in staat om zich in anderen te verplaatsen;
Hebben de deelnemers méér energie en vitaliteit;
is het concentratie-en focusniveau van de deelnemers verhoogd;
Zijn de deelnemers in staat om coherent te communiceren;
kunnen de deelnemers hun eigen emoties reguleren waardoor de kwaliteit van het contact met collega’s en cliënten toeneemt.
De training wordt verzorgd door Annemiek Grijpma. Zij is CCE consulent en Orthopedagoog-GZ Psycholoog in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.
In 2023 schreef ze het boek ‘Maak veiligheid
voelbaar’, voor begeleiders en gedragskundigen.