Hart coherentie training

Veerkracht vergroten met behulp van hartcoherentietraining

Veerkracht vergroten wil zeggen dat jij zelf door middel van je ademhaling en emoties jouw reactie op stressvolle situaties beïnvloedt.

Stressreacties van je lichaam zijn bijvoorbeeld:

·         snel en hoog in je borst ademen

·         je gespannen voelen

·         als een “kip zonder kop” denken

En dit zijn slechts een paar voorbeelden. Deze reacties kun je direct beïnvloeden met je ademhaling. Door je ademhaling rustig te houden, kun je voorkomen dat je “emotioneel” reageert en kalm kunt blijven.

HRV Biofeedback

In welke mate je gestresst bent, kun je meten met behulp van HRV biofeedback apparatuur. De app op je telefoon is hierbij een hulpmiddel dat inzichtelijk maakt wat er in je lichaam gebeurt.

HRV biofeedback apparatuur maakt zichtbaar wat er met je hartslag gebeurt. Niet alleen de hoogte van je hartslag maar ook de tijdspanne tussen elke hartslag. Dit wordt meestal grafisch weergegeven en laat ook daadwerkelijk een patroon zien van je hartritme. Als er een patroon is met mooie gelijkmatige golven wordt dit hartcoherentie genoemd. Dit is een soort optimale staat van het lichaam, een gevoel van flow. Bij dit patroon wordt je batterij weer opgeladen, worden er hormonen aangemaakt waardoor je je lekker gaat voelen en gaan je hersendelen goed samenwerken waardoor je cognitieve vermogen verbetert.
Als je leert hoe de stressmechanismes in je lichaam werken en er achter gaat komen wat je kunt doen om hartcoherentie te bereiken, zul je merken dat je écht invloed kunt uitoefenen op je eigen gevoel bij en reactie op stressvolle situaties.

Directe positieve effecten van de hartcoherentie training zijn

·         meer energie

·         beter slapen

·         betere communicatie

·         je bent creatiever

·         je voelt beter wat je wilt

·         helderder denken

Toepassing

Ik richt me op zorgprofessionals die werken met mensen met een verstandelijke beperking. En op mantelzorgers, families die thuis de verantwoordelijkheid dragen voor 24-uurs zorg van een van hun gezinsleden, vaak een kind met EVMB.

18 jaar lang heb ik gewerkt als orthopedagoog / GZ psycholoog in een organisatie waar zorg geboden wordt aan mensen met verstandelijke beperkingen. Zelf was ik betrokken bij woningen waar mensen met (Zeer) Ernstige Meervoudige beperkingen, (Z) EVMB, wonen. Ik heb de opleiding tot Hartcoherentie therapeut gevolgd bij Heart Math en ik ben erg enthousiast over wat deze training kan betekenen voor zorgverleners (zowel professioneel als mantelzorgers)en voor de mensen waar ze voor zorgen. Het is belangrijk dat zorgverleners veerkrachtig en stressbestendig zijn, zeker als ze werken in stressvolle situaties. Daarnaast is het zo dat je, doordat je traint met het beïnvloeden van je hartslagvariatie door je ademhaling, je sensitiever wordt voor je eigen spanning ( en ontspanning!!) maar ook die van de ander. Door te oefenen, kan je dit bewust in gaan zetten en dat is in zorg voor mensen met een verstandelijke beperking zo ongelofelijk belangrijk . Deze bijzondere mensen zijn namelijk zo gevoelig voor de stemming van de mensen om hen heen , dit is waarom ik heel enthousiast ben dat ik nu materiaal in handen heb om hier actief een verschil te kunnen gaan maken.


Wil je ook veerkrachtiger zijn, meer energie hebben en beter aan kunnen sluiten bij de mens waar jij zorg voor draagt? neem dan contact met me op en dan gaan we aan de slagWat is dat, hartcoherentietraining?

Heel in `t kort een blik op hartcoherentietraining en biofeedback

Nederlandse politie ook getraind met Heart Math

En hier een link naar een filmpje over hoe de politie hartcoherentietraining gebruikt in zijn opleidingsprogramma 'Mentale Kracht'